Türk takım tezgahları sektörü, TİAD öncülüğünde kuracağı VOC-TEST Merkezi ile 2015 yılına kadar 2 bin 500 kişiye mesleki yeterlilik belgesi vererek bu kişilerin istihdamına katkı sağlayacak.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdal Gamsız, “Proje sonunda vereceğimiz sertifikalar, servis sorumluları için okul diplomalarından bile daha önemli bir belge olacaktır. Ben bile böyle bir uzmanlık sertifikasını almak için belgelendirmenin başlamasını dört gözle beklemekteyim. Hedefim ilk sertifikanın sahibi olmak” dedi.
Projenin basına tanıtım toplantısı 20 Haziran Pazartesi günü Akgün İstanbul Otel’de başta TİAD ekibi olmak üzere, Proje Koordinatörü Leyla Arsan, Celimo Genel Sekreteri Geoff Noon, KENTEQ Proje Lideri George Brown, INMA Genel Müdürü Petronela Drambei, METGEM Yöneticisi Serkan Yeşilyurt, T.C Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof.Dr. Mustafa Balcı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Borat ve sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
‘Makina üreten makinalar` olarak da tanımlanan takım tezgahları sektörü, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TİAD) öncülüğünde, Avrupa Birliği (AB) standartları ile uyumlu ulusal meslek standartları ve yeterlilikleri geliştirmek; buna paralel olarak da CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Yetkililerini, Elektrik-Elektronik Servis Yetkililerini ve Uygulama Yetkililerini sertifikalandırmak üzere akredite bir belgelendirme merkezi kuruyor. Takım Tezgahları VOC-TEST Merkezi’nin Kurulması ve İşletilmesi Projesi, AB tarafından finanse edilen VOC-TEST Merkezi Hibe Programı kapsamında TİAD koordinatörlüğünde, Hollanda`da yerleşik Stichting Kenteq KBB`nin ortaklığında, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Romanya`da yerleşik araştırma kuruluşu INMA ve Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Teknik Eğitim Gelişim Merkezi’nin (METGEM) iştirakçiliği ile yürütülecek. Avrupa Birliği`nden alınan hibe ile sektördeki işsizliğe çözüm sağlayacak olan TİAD, 2015 yılına kadar 2 bin 500 kişiye mesleki yeterlilik belgesi vermeyi planlıyor. Toplam bütçesi 307 bin 950 euro olan projenin 30 bin 795,03 euroluk kısmı TİAD`ın eş finansman katkısıyla sağlanacak. 24 ay sürecek projenin hayata geçirilmesinin ardından, “TİAD Takım Tezgahları VOC-TEST Merkezi“ kurulmuş olacak. Dernek, akreditasyon sürecini de tamamladıktan sonra sektördeki mesleki bilgi ve becerileri ölçmek için sınav yapacak, başarılı olan kişilere ise Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) onaylı sertifika verecek. VOC-TEST Merkezi ile, sektördeki korsan bakım ve onarım sona erecek, hizmet kalitesi artacak.
Projenin basına tanıtım toplantısı 20 Haziran Pazartesi günü Akgün İstanbul Otel’de başta TİAD ekibi olmak üzere, Proje Koordinatörü Leyla Arsan, Celimo Genel Sekreteri Geoff Noon, KENTEQ Proje Lideri George Brown, INMA Genel Müdürü Petronela Drambei, METGEM Yöneticisi Serkan Yeşilyurt, T.C Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof.Dr. Mustafa Balcı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Oğuz Borat ve sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Dr. Erdal Gamsız:
HEDEFİM İLK SERTİFİKANIN SAHİBİ OLMAK
TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdal Gamsız, TİAD olarak bu dönemde ‘hizmet’ konusuna öncelik verdiklerini belirterek, takım tezgahlarında satış sonrası hizmetlerdeki standartları geliştirmeyi ve yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi. Takım tezgahlarının temel üretim makinaları olduğunu belirten Gamsız, Türk makina sektörünün 2023 yılı hedeflerini tutturabilmek için sorunsuz ve hassas çalışan takım tezgahlarına ihtiyacı olduğunu ifade etti. VOC Test Merkezi projesinin, Türkiye`nin AB`ye tam üyeliği ve AB mevzuatına uyum çalışmaları bağlamında, takım tezgahlarının kurulumu ve servis hizmetleri konularında etkin, sürdürülebilir ve Avrupa Yeterlilikler çerçevesi ile uyumlu olacak bir proje olduğunu bildiren Gamsız şöyle konuştu:
“Proje süresi olan 24 ayın sonunda, TİAD ulusal ve uluslararası anlamda tanınacak bir sınav ve belgelendirme merkezi olan VOC-TEST Merkezi`ni işletmek üzere yetkilendirilmiş olacak. Böylece TİAD sektördeki tek akredite kuruma sahip olmuş olacak. Proje sonunda vereceğimiz sertifikalar, servis sorumluları için okul diplomalarından bile daha önemli bir belge olacaktır. Çünkü bu sertifikalar tamamen kişisel uzmanlık alanlarının birer tescili olan diploma niteliğindeki belgelerdir. Ben bile böyle bir uzmanlık sertifikasını almak için belgelendirmenin başlamasını dört gözle beklemekteyim. Hedefim ilk sertifikanın sahibi olmaktır.”
VOC-TEST Merkezi faaliyete geçtiğinde TİAD’ın, verdiği uzmanlık sertifikaları sayesinde, sektörde üniversite ayarında bir kurum haline geleceğini kaydeden Gamsız, TİAD’ın vereceği sertifikaların uluslararası geçerliliği olacağını; projenin aynı zamanda AB`nin ve Türkiye`nin pilot çalışması olduğunu, benzer çalışmaların gelecekte diğer sektörler için de uygulanacağını kaydetti.
Leyla Arsan:
TAKIM TEZGAHLARI OLMADAN MAKİNA İMALATI OLMAZ
TİAD Proje Koordinatörü Leyla Arsan ise, projenin genel hedefinin; `Türkiye`de makina tasarımı ve imalatı sektöründe takım tezgahlarının kurulumu ve onarımı alanında mesleki ve teknik eğitim almış bireylerin, bu alanda gerekli ve yeterli bilgi, beceri, tavır, tutum ve yetkinliklerini Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) doğrultusunda ve Ulusal Yeterlilik Sistemi (UYS) dahilinde test edip belgelendirerek, nitelikli eleman olarak istihdam edilmelerine katkıda bulunmak` olduğunu söyledi.
Makina sektörünün 2008’de dünya ticaretinden aldığı payın % 12,4 olduğunun altını çizen Arsan, “Bu büyüklükte bir sektörün oluşmasını sağlayan en temel araç ise takım tezgahlarıdır. Takım tezgahları olmadan makina imalatı olmayacağına göre imalat sanayisinin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak, dünyadaki rekabet gücünü artırmak için takım tezgahlarının kurulum, onarım, bakım ve satış sonrası hizmetlerinin uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi olmazsa olmaz bir ön koşuldur” dedi.
Arsan, projede `endüstri meslek lisesi, teknik lise veya meslek yüksek okulu mezunu ve takım tezgahları kurulum ve onarım alanında nitelikli eleman olarak çalışmak isteyen kişiler ile; halihazırda takım tezgahları sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde kurulum ve onarım konusunda çalışan ve bilgi, beceri ve yetkinliklerini belgelendirmek isteyen 100 bin kişinin mesleki yeterliliklerin belgelendirilmesi konusunda farkındalığı oluşturmanın` hedeflendiğini ve 2015 yılına kadar yaklaşık 2 bin 500 kişiye mesleki yeterlilik belgesi vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Borat:
MESLEKİ KURSLARDA ALINAN DERSLER ÖRGÜN EĞİTİMDE TANINMALI
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Borat, AB ülkelerinde örgün eğitime dair diplomaların yanı sıra çeşitli kurumlardan alınan mesleki yeterlilik belgelerinin de tanınmaya başladığını bildirerek, “Esas yapmamız gereken iş başında edinilen bilgi ve becerilerin tanınmasıdır. Belediyeler, üniversitelerin mesleki gelişim merkezleri gibi kurumlardan alınan kursların içeriklerinin tanınmasını sağlamalıyız. Buralarda alınan dersler lise, meslek lisesi, üniversite gibi örgün eğitim kurumlarında geçerli olmalı ve öğrenci o dersten muaf tutulmalı” diye konuştu.
Prof. Dr. Balcı:
BELGEYE SAHİP OLMAYAN SEKTÖRDE İSTİHDAM EDİLMEYECEK
AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr Mustafa Balcı da, “Artık kişinin ‘nerede ne okuduğu’ önemli değil. Önemli olan sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kendini geliştirebilmiş olması. Üniversite yeterli değil. Bundan sonra VOC-TEST Merkezi’nin bilgi-beceri sınavını veremeyen istihdam edilemeyecek. Sektörde istihdam TİAD’ın sertifikasyonuna bağlı olacak” dedi.
Zühtü Bakır:
100. YILDA 100 MİLYAR DOLAR MAKİNA İHRACATI
Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır ise, makina sektörünün Cumhuriyet’in 100. yılında 100 milyar dolar makina ihraç etmeyi hedeflediğini hatırlatarak, “Türkiye çok önemli bir pazar. Daha fazla çalışmak lazım. Mesleki ve teknik eğitim konusu çok önemli. TİAD da bu önemli proje ile sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.